Saturday, September 01, 2007

MS iPod



A short video, showing how would look an iPod package if it would be one of Microsoft's products.

Terra Imortalis - μFiction

I wrote this μfiction in January. I planned continuance and it appeared last month. Friends said "It's great!" and teacher loved it too. So i hope i could put it here without shame :)


note: ilustration is not my, i stole it from irtc.org

I'm sorry but it is availible just in the slovak version now. If there is anyone, cheerful to translate it for free, just for my pleasure, can do :)

Muž precitne.
Chvíľu leží, potom pootvorí oči. Je dezorientovaný.
Poobzerá sa po okolí a snaží sa poskladať svoje vedomosti a fakty, aby mal aspoň nejaký základ na ďalšie uvažovanie.
Zistí, že toho moc nie je. Pravdepodobne prišiel o pamäť. Vie že je programátor. Vie že má 27 rokov. Nevie svoje meno. Vie že vyvíjal nejaký veľký a dôležitý projekt. Nevie absolútne čoho sa týkal ale vie že to bolo nedávno. Netuší aký je rok, dokonca ani storočie. Pamätá si biele priestory a tím lekárov. Ležal na kresle a všetci okolo neho pobiehali a zapájali nejaké drôtiky. Matne sa mu zazdalo že túto variantu očakával. Mal pre ňu zálohu a tou zálohou bolo.. pozrie sa na dlaň svojej pravej ruky.
Zbadá nápis: „512“
Porozmýšľa, ale nič mu to nehovorí. Všetko čo o tom čísle vie, je, že je to pekná mocnina dvojky a je preto často využívané v informatike.
Rozhodne sa sústrediť na fakty. Leží tu na neurčitom bielom stole, nahý, v bielej miestnosti. Zrejme stratil pamäť, ale ináč je asi v poriadku – nemôže to síce úplne posúdiť ale minimálne ho nič nebolí. Vyzerá to že nikdo oň nemá záujem.
Výborne. Vyberie sa teda na prieskum.
Vstane a obzrie si miestnosť. Je to biela klinicky čistá izba v tvare kocky. V jej strede sa nachádza stôl a na jednej stene je terminál. Presne oproti sa nachádzajú lesklé, hladké biele dvere zapustené do steny, bez ľubovolného náznaku možnosti ovládania. Vyberie sa k stene. Je absolútne hladká, vyzerá ako z plastu a pri okrajoch je zaoblená, čiže v miestnosti sa nenachádzajú žiadne hrany. Celá miestnosť vlastne vyzerá ako odliatok, podľa jeho odhadu s dĺžkou steny okolo 3 metrov.
Pristúpi k terminálu. Je to vlastne len plochá obrazovka zapustená do steny. Ďobne do nej ukazovákom. Aktivuje sa a objaví sa prihlasovacia obrazovka. Priloží ukazovák na plôšku s biometrickým senzorom a počká na známe pípnutie. Nabehne systém a ďobne na ikonku „Zvukový vstup a výstup“, program nabehne a v tom momente stratí o obrazovku záujem. Otočí sa a vydá sa k dverám. Medzitým sa opýta:
„Identifikuj prihlásenú osobu.“
Akoby zo stien sa ozve odosobnený hlas: „Philip N. Neason.“
„Vyhľadať v databáze informácie o Philipovi Neasonovy!“
Tento krát trvalo vypracovanie odpovede trochu dlhšie.
„Prístup k súboru bol zamietnutý.“
„Hmm.. Identifikuj systém!“
„Operačný systém Linux Nea Virtual verzia 2.0.12 založený na jadre Debian-kernel 20.0, testovacia alpha verzia, vyvíjaný pre projekt Terra Imortalis“
Terra Imortalis.. Zem Nesmrteľných.. Áno! To bol ten projekt! A týkal sa.. Virtuálnej reality!! Je svojou kópiou! Čím ďalej si spomína na všetky podrobnosti tohto projektu, tým ďalej si uvedomuje, ako ľutuje že s ním vôbec začal.
Terra Imortalis bol projekt zo 80.tých rokov 21.storočia, jeho spoločnosti Nea Industries, ktorý sa snažil navždy zmeniť spôsob ľudského života. Mala to byť revolúcia vo všetkých ohľadoch, od vládnej ekonomiky po sociálne zásady, od spánku po jazdu MHD..
Ľudstvo už dávno pozná technológie na dosiahnutie virtuálnej reality. Funguje to prakticky tak, že sa pozorovateľ uvedie do bezvedomia a na miechu sa mu pripojí počítač. Ten vysiela do mozgu všetky potrebné signály, od hmatu po čuch, a naopak prijíma všetky podnety, od otočenia hlavy po mlynské koleso. Nevýhodou je, že je to zdraviu škodlivé (po čase môže používateľ prísť o možnosť pohybu, kvôli poškodeniam miechy a tým sa pripútať doživotne ku invalidnému vozíčku) a taktiež je to veľmi nebezpečné. Napriek tomu je táto technológia používaná takmer všade, od nevestincov po videohry, od holovíznych reality show po samotnú holovíziu, od školskej výučby po ovládanie zložitejších počítačových programov. Je veľmi praktické a pohodlné keď vám stroj dokáže „čítať myšlienky“.
Neason však plánoval viac. Neason vyvíjal spôsob ako oklamať samotnú smrť.
Chcel vytvoriť svet kde by boli všetci spokojný.
Kde by neexistovala smrť.
Kde by neexistoval hlad.
Kde by neexistovala chudoba.
Dokonalý svet.
Raj.
Na poli AI/UI (umelej inteligencie) už boli isté pokroky. Podarilo sa spraviť niekoľko UI programov ktoré mysleli sami za seba, ale potom aktivisti dosiahli postavenie podobných experimentov mimo zákon a výskumy skončili. Neason chcel vytvoriť program ktorý by nebol len ovládaný človekom. Chcel vytvoriť program ktorý by bol človekom. Chcel okopírovať človeka do počítača. Osobnosť/dušu/spomienky tvorí špecifická sieť neurónov, uchovávajúca chemické náboje, ktorá sa neustále mení a „prebíja“, podobne ako tranzistory na dávnych pamäťových kartách. Keby sa táto sieť vytvorila virtuálne kópiou biologickej siete nejakého človeka, teoreticky by vznikol program so spomienkami danej osoby a dokonca by bol presvedčený že je ním samým. Vlastne by vznikol jeho absolútny klon. Pôvodne bolo Neasonovým plánom vytvárať kópie ľudí, čo by za to platili, každý týždeň a v prípade že by zomreli, aktivoval by poslednú z týchto záloh a presunul ju do samostatného humanoidného robota.
Plánoval predávať zálohu na druhý život.
Ako však napredoval s výskumami, rozmyslel si to. Rozhodol sa urobiť virtuálny bezpečný svet kam by sa mohli ľudia presunúť a žiť tam naveky.
Svet kde by každý mal čo chcel lebo by mu stačilo si to proste zaželať.
Dokonalý svet.
Raj.
Neason postavil program ktorý bežal na internetových serveroch (preskakoval medzi nimi podľa cien na burze výpočtových kapacít) a niekoľko krát ho navštívil pomocou štandardného VR rozhrania, ale po čase to prestalo stačiť a tak si uvedomil že potrebuje skutočnú kópiu – seba.
Lenže nikdy si neuvedomil že by tou kópiou mohol byť on sám.
Vždy si predstavoval ako kópiu toho druhého a seba ako sedí na stoličke a pozoruje ho na monitore.
Teraz však stál tu, v tejto transplastovej miestnosti ktorá ale bola len zmeť elektronických impulzov a pozeral sa na biele dvere.
A 512? Už vie, čo to je. Je to kód na samovraždu. Po zadaní do terminálu sa prestane počítať jeho program a svet okolo sa rozpadne. A bude mať pokoj..
Otočil sa, rozbehol sa k monitoru a z celej sily do neho udrel. Cítil náraz, ale na obrazovke nebola najmenšia stopa. Nebola k tomu naprogramovaná. Neexistovala textúra na ktorej by bola rozbitá, aby sa mohla priradiť.
Philip N. Neason sa otočil a prešiel dverami.
Vykročil do sveta, ktorý stvoril, do sveta kde mal byť bohom, do sveta kde skončil väzňom.
Druhý Philip N. Neason s očami upierajúcimi na obrazovku s teraz už prázdnou bielou miestnosťou sa načiahol za šálkou čaju, aby sa napil.

INNOVATION, ORIGINALITY, REVOLUTION - Microsoft® O-phone™



Short time ago company Apple Inc. has expanded onto a new market. At the start of year they released a new "revolutionary" product. The Apple iPhone. Their biggest opponent, Microsoft (or just MS) is on this market for years. At start has Microsoft CEO, Steve Ballmer laughed Apple into face, but then they realised how damm it, fuckin good iPhone is.. So they quickly retransfered all their developers and after few months released.. Microsoft® O-phone™ !!1
They tought that with this product they ruined Steve in cellphone bussines, but Apple has blocked this atack. As Apple defeated Zune Phone with iPhone in spring, it decided to defeat new oPhone. Two weeks ago Apple released a new revolutionaryal product. The iPhone Shuffle!!

This battle of world's IT gigants could be very useful for phone industry.

Thursday, August 30, 2007

Photo I.

In last time i found a new hobby. I like taking pictures. Mostly it's macro, but a normal pics too. I'm uploading my favourites into wikimedia, these are first of them.



This is st. Jacob's catedral in Šibenik (Croatia). I don't know about it nothing more than i heard after creeping by asian guide with Japan turists, which talked "english" but has so terrible pronaunciation that it seemed like a new language. From her i got knowledge that it's st. Jacob's catedral, built then and then and it was built by that and that master from italy. During the war there was a city council.

In fact i don't mind i just like that photo, just a pity about that wire..



This is mini crab that i caught in Grebaštica (Croatia). Maybe it doesn't belong here, it isn't completely good, but it was so much work :D.. When i saw it i supposed it immidiately for a great photo. Then i was catching it for a half hour and then 20minutes making photos. This is the best position. Pity about that smudgy legs..



Flower called Čakanka (wallflower in english), meadow, Brezovička, Sabinov, Slovakia. Nice, nope?



A nest with small birds, i found in forrest. Probably blackbirds. Brezovička, Slovakia.



Interesting view, not? This i taked after funeral on street of small village (Brezovička) on east Slovakia. Look is from church.



Grasshopper.



I love dandelions.. This one i found a week after others here, in Bratislava unbloomed, on Saturday morning, on the way from school night reading.



I didn't know what type is this flower for a long time, then was talken to me, it's Kamilka (i don't know english expretion), so call it Kamilka. I think it's really nice pic. One friend has created a wallpaper from it, which i'm using now on notebook.

After clicking on photos you get onto they places on wikimedia commons where are availible at full resolution (after clicking on them again).

These files are licensed under the Creative Commons Attribution ShareAlike license versions 2.5, 2.0, and 1.0.

Air trips


Newly i was after long time traveling on vacation via air. And i was thunderstruckt about few very unlogical rulles. I have almost feel, that teroristic attacks wasn't plane-kidnapping, but terroristic attack was that incredibble discomforting of air travelling. When im speculating, what purpose has flying? It's simple - the quickest way of transport. A route that you could do by a plane under one hour, could takes you 12hours, if you use a car. So why isn't it trying to be quick? For what purpose are modern planes so quick, if the background is so slow? I think that if you are travelling by a plane and the naked journey takes hour, you should arrive under hour and half. However, if your depart is at 10 o'clock, they want's from you to be there at 8. Then you must wait the same queues at checkins, customs, inspections and boarding. Isn't it waste? Rulles are another mystery. Currently it is forbidden by European Union to bring into your cabine luggage more than 1litre of liquids. The reason is simple - they are afraid of liquid explosives, like nitroglyceryn. But why is then that exception? Every person could bring with him max. 1l. You couldn't damage the plane enought with 1l of explosives to destroy it!!? There is one more acessary for this rulle - that liquid must be in packs maximum of 100ml. Is it a problem to decant it into one pack, later, behind the security control? Another absurdity (but this one didn't mind me) is that every person could bring a maximum of 2 notebooks. I didn't trust it until i get to the control and woman doing the inspection asked: "computer?". I said: "Yea." She: "Get it out!". I got it out from the bag and she put it on that scroll and let it pass over that scanning machine. I realy don't understand what she wanted to see. She must saw just a big bunch of cables. How could she detect a bomb in that? Is it a problem to get out arbitrary component as battery and put there a bomb with a shape of that component? Even i could do it if i have some spanner and a bomb in few minutes. It's automatic that it's forbidden to bring anything sharp. However, they allowed me to bring my DVDs (i didn't want to get them into my cabine luggage, but i forgot on them). When you broke some DVD, you get IMO fairly dangerous weapon. Next point is a scare from flying. I observed it on everyone around, maybe except stewards and few persons. Someones were closing eyes, else were trying to read books, but they were too nervous, so they were just still shuting them. The Teenagers were still laughting on everything, just to cloak their fear. Others drink wine and prayed for the end (of trip, not life). As totaly ateistic person, that trusts more to statistics, numbers and physics than to Murphy and general cussedness of things, i defended by arguments that planes are the second safest transports on the world (immidiately after ships) and ignored nevousity of others. When we landed i was sad that it was so short (i liked it) but bulk phewed. When we were travelling from airport by a car realised that now should i fear. Cars are the unsafest and most dangerous transports. Decades of people are killed by a cars everyday. I knew someone, who died in car. But i don't know anyone, who knows anyone, who died in plane. But nothing. Blank. I feeled so safe as in my own bed. Air casualities are so known, becouse they are so rare. That world is odd!

Wednesday, August 29, 2007

Hello, world!

Hello! I'm currently writing my first article into my new shiny blog. I was thinking for a long time what about should this contribution be. Finally, i have decided to write, that i adjudged to found a blog, that i wouldn't use estranky/blog.sme.sk etc. becouse i don't like them. I like this BlogSpot. I found it throught David Nykl's blog (en) and it seemed nice to me. During the registration i found that this system bought Google, 5 years ago and you can log-on with your Google Account. As i like Google and - until now - i liked all their products, after i heard that BlogSpot is owned by Google, it was clear.

~~~

That was, what i wrote on Slovakian version of my blog 25 days ago. Now i decided to create english version daughter-blog. It's not in english to be cool or to be something more than other slovakian bloggers. It's becouse i feel bad when i see on my slovakian blog american or france visitors, incoming from search engines, which were dissapointed. And of course it's english to improve my english, which is currently not very good.